Integrační program uměleckých terapií pro osoby s mentálním postižením v Děčíně - 2023


Cílem projektu je umožnit mentálně postiženým lidem emoční a tvořivé prožitky, které prostřednictvím kombinace několika druhů terapeutických směrů posilují rozvoj jejich osobnosti, sebenáhled, uvolnění a schopnost svobodného vyjadřování. Zároveň chceme veřejně propagovat prospěšnost této tvořivé činnosti mezi širokou veřejností s cílem upozornit na problematiku života osob s postižením, umožnit a zlepšit proces jejich integrace a umožnit veřejnosti zapojit se do tvořivého procesu s nimi a dovolit si spolu s nimi prožívat uvolnění a svobodné sebevyjádření.

Chceme také do našeho projektu zapojovat děti a mládež, předškolního a školního věku, aby pro ně kontakt a spolupráce s postiženými lidmi byly naprostou samozřejmostí, aby zkušenosti, které budou umocněné hudbou, výtvarnem či divadlem, formovaly jejich pohled na jedinečnost lidské osobnosti a zapsaly v nich morálně kvalitní postoje, které je budou ovlivňovat po celý život.

Aktivity projektu:

Arteterapeutické dílny

Cílem je pokračovat v programu pravidelného tvoření ve výtvarném ateliéru, kterého se budou účastnit klienti CDS a děti z mateřských a základních škol. Pod vedením absolventky dvouletého výcviku Eko-arteterapie a studentky DAMU Doubravky Dostálové budou účastníci dílen moci prostřednictvím tvorby s různými výtvarnými materiály a v různě inspirujícím prostředí zažívat setkávání s emocemi, radostí, fantaziemi svými i druhých, vzájemně se poznávat, dozvídat se o sobě, učit se vyjadřovat skrze kreativitu a podporovat osobní rozvoj.

Tato činnost navazuje, na již realizované projekty z předchozích let, které, bohužel, narušovala covidová pandemie, a tak byly realizovány jen v omezeném počtu. Taktéž budou probíhat veřejné venkovní dílny, výstavy atd. Předpokladem je zajištění jedné společné dílny měsíčně na předem stanovené téma, ideálně s dětmi předškolního věku z MŠ nebo "přípravek" a dětmi 1. stupně ZŠ

  • Počet tvořivých dílen 8 / rok
  • Počet zapojených osob s postižením 22
  • Počet zapojených pracovníků 1
  • Počet zapojených studentů/dobrovolníků 4
  • Počet zapojených osob z řad uprchlíkú z UA 15
  • Počet zapojených osob z veřejnosti 2
  • Místo konání – prostory CDS / venkovní prostory

Artefiletická tvoření

Pravidelná tvořivá činnost zaměřená na radost z tvorby, která učí osoby s postižením "vychutnat si" a prožít se všemi smysly jakoukoliv tvořivou práci. Pracovníci CDS Slunečnice připravili celoroční sérii tvořivých aktivit, které budou korespondovat s ročními obdobími, kalendářními událostmi, osobními potřebami a pocity klientů CDS, budou reagovat na mezilidské vztahy, témata, která klienty zajímají atd. Účastníky budou dospělé osoby s lehkým a středně těžkým mentálním postižením. Pracovníci CDS budou hledat radost z tvorby ve všedních věcech – v kulinářském umění, práci na zahradě, land-artech v přírodě, práci s textilem, papírem, a dalšími technikami, včetně expresivních. Svobodně výtvarně vedené činnosti dovolují účastníkům uvolnit se z napětí, chaotického běhu myšlenek, vyjádřit se bez nutnosti slovního projevu a prožít si dané téma osobně. Proto jsou ideálním nástrojem při práci s výše zmíněnou cílovou skupinou.

  • Počet setkání 9 / rok
  • Počet zapojených osob s postižením 16
  • Počet zapojených pracovníků 2
  • Počet zapojených dětí 17
  • Počet zapojených osob z veřejnosti 2
  • Místo konání – prostory CDS a příroda v okolí

Eko-arteterapeutické workshopy

Celodenní (8 hodin) workshopy v přírodě, při nichž účastníci budou pracovat s konkrétním příběhem, pro jehož uchopení a umělecké ztvárnění budou využívat prvky arteterapie, dramaterapie a muzikoterapie. Cílem setkání bude zažít nový úhel pohledu, pocitů, přístupu k životním situacím a vztahům skrze vlastní prožitek ve svobodném uměleckém vyjádření. Workshop povede zkušená arteterapeutka, supervizorka a eko-psychoterapeutka Mgr. Bc. Jana Merhautová. Workshop je určený pro osoby s postižením (převážně mentálním), dobrovolníky a pracovníky sociálních služeb a vzdělávacích zařízení, kteří s nimi pracují, ale i rodiče klientů.

Výstupem bude výstava prací ze všech setkání.

  • Počet workshopů 2 / rok
  • Počet zapojených osob s postižením 9
  • Počet zapojených studentů/dobrovolníků 2
  • Počet zapojených pracovníků 2
  • Počet zapojených osob z veřejnosti 2
  • Počet zapojených osob z řad uprchlíkú z UA 3 
  • Místo konání - příroda Národního parku Česko-saské Švýcarsko


Integrační dramaterapeutický kroužek

Cílem kroužku je podpora prožívání a projevování emocí, pocitů, potřeb, zlepšení komunikace, jemná forma edukace, navazování sociálních vztahů, uvolňování napětí, podpora hlasového projevu atd. Aktivita bude navazovat na činnost kroužku v roce 2022. Bude veden studentkou Pedagogické dramatiky na DAMU Doubravkou Dostálovou. Účastníky kroužku budou osoby s mentálním postižením (lehčí a středně těžká forma) a studenti děčínských středních škol. Probíhat bude 2x do měsíce v období únor – červen a říjen – prosinec .

  • Počet kroužků 6 / rok

  • Počet zapojených osob s postižením 6

  • Počet zapojených studentů/dobrovolníků 5

  • Místo konání - CDS Slunečnice


Komu je projekt určen

Klienti CDS
(osoby s postižením mentálním i tělesným)

  • předpoklad 50 osob / výsledek 31 osob

Přínos - rozvoj osobnosti, podpora sociálních dovedností, podpora sebepoznávání vedoucí k sebevědomí, podpora sebeúcty a sebejistoty s akcentem na zvládání náročných životních situací.

Děti a mládež ze zákl. škol a školek

  • předpoklad celkem 130 dětí / výsledek 17 dětí

Přínos - podpora osobnostního rozvoje a schopnosti sebevyjádření, seznámení se s prostředím CDS, navázání kontaktu s klienty, odbourání předsudků a vytvoření pozitivního vztahu k dané problematice.

Studenti stř. škol, dobrovolníci

  • předpoklad 10 osob / výsledek 11 osob

Přínos - získávají a osvojují si dovednosti potřebné pro práci s lidmi s postižením, učí se být vnímavější a ohleduplnější k slabším lidem ve společnosti, chápat význam a potřebu pomoci, kultivují vlastní hodnotové žebříčky a vlastní osobnostní a morální růst.

Rodiče/rodinní příslušníci klientů

  • předpoklad 6-20 osob / výsledek 6 osob + 17 osob z řad uprchlíkú z UA

Přínos - užší propojení s jejich rodinnými příslušníky, podpora kvality vzájemných vztahů a porozumění potřebám jejich dětí s postižením prostřednictvím uměleckých zážitků a tvorby, přiblížení se skrze radost a emoce.

Pracovníci soc. služeb a vzdělávacích zařízení

  • předpoklad 6-20 osob / výsledek 4 osoby

Přínos - hlubší pohled do emočního a prožitkového světa osob s postižením prostřednictvím společných tvůrčích procesů, zrcadlení a hledání rovnováhy k hranicím a potřebám, získání nových zkušeností s možnými technikami práce s lidmi s postižením, které budou moci přenést do jejich pracovních dovedností i ve prospěch dalších klientů v sociálních službách.

Personální zajištění:

Doubravka Dostálová
pracovník v sociálních službách, absolventka dvouletého výcviku Eko- Arteterapie, aktuálně studentka oboru Pedagogické dramatiky na DAMU (v roce 2023 bude uzavírat tříleté studium obhajobou Bc. titulu) – vedení integračního dramaterapeutického kroužku a arte-činností s klienty, dětmi a veřejností.

Sociální pracovníci CDS Slunečnice
pravidelné artefiletické tvoření s klienty.

Mgr. Bc. Jana Merhautová
vedení eko-arteterapeutických workshopů a supervize výstupů z realizovaných aktivit do rozvoje lidí s postižením a jejich vztahů s jejich blízkými, a supervize procesů napomáhajících přenosu nových dovedností u pracovníků v soc. službách, účastnících se aktivit.

Bc. Markéta Předotová
vedoucí CDS – spolupráce se školami, školkami, rodiči klientů, koordinace aktivit projektu s činnostmi sociální služby v CDS.

Šárka Ludmila Podrábská
PR projektu, fundraising, personální řízení projektu.

Dobrovolníci
organizační pomoc při přípravě, pořadatelská služba při akcích.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky